woensdag 12 januari 2011

Een dagje uit

Tiffany down under
Het gaat goed hier. We hebben zo goed als zeker een huis gevonden (we zijn het eens, alleen nog een handtekening en we kunnen erin - meer hierover later). Het leek ons bij wijze van uitpuffen (huizenjacht is vermoeiender dan je denkt) een goed idee om een dagje uit te doen, dus vandaag zijn we naar Zealandia geweest.

Zealandia is een uniek natuurreservaat dat eigenlijk direct in Wellington ligt (meer specifiek, in Karori, een buitenwijk). Omdat Nieuw Zeeland  tot voor een paar eeuwen terug een onbewoond eiland was, heeft het een uniek ecosysteem: er waren/zijn ruim 80.000 soorten planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Echter, door Europese kolonisten is (met opzet of onbedoeld) veel uitgeroeid: veel van de vogelsoorten bijvoorbeeld kunnen niet vliegen en zijn weerloos tegen ratten, katten, honden, enz. Veel plantensoorten kunnen niet concurreren met agressievere geimporteerde soorten.

Een Kaka, een Nieuw-Zeelandse papegaai.
In Zealandia hebben ze letterlijk een groot hek om een natuurgebied gezet. Het hek is speciaal ontworpen om ongewenste dieren (ratten, katten, enz.) buiten te houden. Daarna is het gebied uitgekamd en ontdaan van alle 'pests'. Het gevolg is dat er een reservaat is waar zoveel mogelijk 'native' planten voorkomen, en waar men zeer veel bedreigde diersoorten (vogels, maar ook reptielen) opnieuw uitzet en probeert te laten vermeerderen.
Een Tuatara: een uniek reptiel, niet verwant met enige
andere "moderne" hagedis, maar een tijdgenoot van de dinosauriers

Iets minder bedreigd maar wel mooi: een kwartel
Uitzicht over Zealandia: het Karori reservaat
Al met al een indrukwekkend initatief, en ook leuk om door te lopen. Het is een kakafonie van aparte en vreemde vogels, een geweldig mooi landschap, en met een zonnetje erbij nog een fijne wandeling ook. We hebben maar gelijk een jaarabonnement genomen!

1 opmerking:

  1. Prettig hoe wij op de hoogte worden gehouden van (bijna) alles wat jullie doen in Nieuw-Zeeland.
    Spannend om te horen of het huis waar jullie zin in hebben doorgaat.
    Elly

    BeantwoordenVerwijderen