zaterdag 5 november 2011

Cape Palliser en de Melbourne Cup



Het voorbije weekend zijn we met een groep naar Cape Palliser gegaan, zo'n anderhalf uur rijden van Wellington vandaan. De vuurtoren daar behoort tot de top 10 flashiest lighthouses ter wereld volgens Lonely Planet. Nu ik hem zelf gezien heb, vind ik de toren zelf niet heel bijzonder, maar het landschap eromheen wel.
  
Cape Palliser staat ook bekend om z'n kolonie zeehonden, de Nieuw-Zeelandse fur seals om meer precies te zijn. Het is nu al de zoveelste keer dat we zeehonden in het wild hebben gezien, maar ik blijf het toch nog altijd bijzonder vinden - het zijn ook zulke aandoenlijke dieren, met hun grote ogen en hun "gemoedelijke" manier van doen (de ganse dag op een rots liggen zonnen, of zo lijkt het toch).

's Avonds hebben we als echte kiwi's gebarbecued, maar om eerlijk te zijn is er niet echt veel verschil tussen barbecuen als een echte kiwi of een echte Belg (of Nederlander): veel te veel vlees, een beperkte portie groenten en meer dan voldoende bier en wijn.

Afgelopen dinsdag heb ik kennis gemaakt met een bijzonder Nieuw-Zeelands ritueel. Die dag (de eerste dinsdag van november), wordt de Melbourne Cup gehouden. In Melbourne, jawel :) Het is een paardenrace die in totaal 3,5 minuut duurt, met 24 deelnemers van over de hele wereld (er zijn paarden uit Frankrijk die deelnemen). Maar het is niet zomaar een paardenrace, nee: bij ons op het werk werden in onze groep alleen (zo'n 100 mensen), minstens 7 verschillende "sweepstakes" georganiseerd. Iedereen legt eenzelfde bedrag in (2 dollar) en trekt de naam van een paard. Als het paard als 1ste, 2de of 3de eindigt, hoor je tot de winnaars, maar ook voor het paard dat het laatst over de streep komt, is er nog een geldbedrag voorzien. En ja hoor, ik had de naam van het verliezende paard; dus de eerste keer dat ik gok op de paardenrace, val ik meteen in de prijzen :)

Vanavond is het niet enkel de vooravond van J1's verjaardag, maar ook Guy Fawkes night en dat wordt ook in Wellington gevierd. Er wordt een vuurwerk georganiseerd om 9 uur vanavond, hopelijk waait het niet helemaal weg en kunnen we er vanop onze heuvel ook nog wat van zien.

1 opmerking:

  1. Zo zie je maar, een barbecue is overal hetzelfde en het is leuk, dat de verjaardag van J1 met een vuurwerk wordt gevierd.

    BeantwoordenVerwijderen