woensdag 27 april 2011

Naar Napier


We hadden besloten een weekendje weg te gaan tijdens het Paasweekend: Napier leek ons wel wat, aangezien we deze hele regio niet eerder bezocht hadden tijdens onze vorige vakantie. Napier ligt in het oosten van het Noordeiland, in een gebied wat Hawke's Bay heet.

Napier heeft de twijfelachtige eer om het epicentrum te zijn van de grootste natuurlijke ramp ooit in Nieuw-Zeeland: op 3 februari 1931 was er een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Ongeveer alle gebouwen werden verwoest (als ze de aardbeving hadden overleefd, gingen ze alsnog in vlammen op door de brand die na de aarbeving uitbrak). De hele stad moest opnieuw opgebouwd worden, en dat deden ze in de stijl die op dat moment in de mode was: Art Deco. Het gevolg is dus dat Napier nu een alleraardigste badstad is, helemaal in Art Deco stijl. Ook nieuwere gebouwen worden nog steeds in Art Deco opgetrokken, wat het toch wel bijzonder maakt.

Onze (Nederlandse!) gastheer van het hotel raadde ons aan om naar de Te Mata Peak te gaan, vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt. De foto's zijn vanop deze heuvel genomen. Je kan ervoor kiezen om met je auto tot de top te rijden, maar wij hebben halverwege de auto geparkeerd, om toch nog een beetje sportief te lijken.

Na al dat sportieve gedoe was het tijd om aan de innerlijke mens te denken, dus besloten we om een kijkje te nemen in de winery die je op de foto ziet. Dit is de Craggy Range wijnmakerij, een van de vele die je vindt in de Hawke's Bay regio. Het was voor ons allebei de eerste keer dat we een wijnmakerij bezochten, en onze gastvrouw vond het een hele eer dat we hen hadden uitgekozen voor dit Eerste Bezoek. We mochten een 7-tal wijnen proeven, van lichte witte wijn tot uitgesproken rode wijn - en een superlekkere dessertwijn.
Niet alle wijnen worden gemaakt van plaatselijke wijngaarden; Craggy Range heeft wijngaarden in alle bekende Nieuw-Zeelandse wijnregio's, zodat ze de beste druiven van elke streek kunnen selecteren.

Op Paasmaandag / ANZAC Day reden we terug met de auto naar Wellington; de combinatie van slecht weer en het einde van het lange weekend zorgde ervoor dat we er 5 uur ipv 4 uur over deden, maar dan merk je weer het grote voordeel van Nieuw-Zeeland: zelfs in regenweer is het landschap nog steeds prachtig (vooral met al die schitterende herfstkleuren).
In Napier hadden we stralend weer, maar sinds maandag is het noodweer in de regio - het hele Noordeiland heeft er last van. Gelukkig is het bij ons niet zo erg: het waait hard en het regent, maar dat is niet zo vreemd in de herfst. Ach, volgende week is het weer 18 graden en zonnig (volgens de Metservice toch) - al kan ik er dan waarschijnlijk minder van genieten aan mijn bureautje. Inland Revenue zit wel in een sjiek nieuw (en dus ook aardbevingbestendig :) gebouw, op de Google street map zie je dat het nog in opbouw is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten