zaterdag 14 januari 2012

Terug van vakantie, op naar de verhuizing

K. en ik zijn alweer eventjes terug van onze vakantie naar het Zuideiland, maar we waren jullie nog een kort verslag + foto's schuldig. Bij deze dus een selectie van foto's en (in willekeurig volgorde) een opsomming van onze ervaringen (klik op het album om te openen):

South Island, December 2011

We hebben er nog een stuk of 800 meer, maar dit leek mij een aardige, korte indruk geven. Zoals je kunt zien is het Zuideiland spectaculair mooi (zelfs als het slecht weer is): groene regenwouden, ruige kusten, gletsjers, bergen en beesten. Waar we geen foto's van hebben maar wel van hebben genoten zijn bier, wijn en lekker eten: we hebben tijdens onze tocht de wijnstreken Central Otago, Tasman en Marlborough aangedaan en zijn daar diverse keren een proeverij gaan doen, niet verkeerd!

Onze vakantie begon vrij nat: na een weekend in een luxe lodge in de Marlborough Sounds te hebben gezeten, zijn we met een grote tent op een camping in Motueka (in de buurt van Nelson) gaan staan. Onze timing was wel slecht: precies die week kreeg de streek te maken met zeer zware regenbuien die tot overstromingen en zelfs aardverschuivingen leidden. Ons is niets ergers overkomen dan door een regenbui heen naar het toilet te moeten, maar de plannen om een week aan het strand te gaan liggen hebben we moeten bijstellen.

Gelukkig was dit wel het laatste slechte weer van de vakantie: hoe verder we naar het zuiden afdaalden, hoe beter het werd. In Franz Josef was het al mooi en zonnig genoeg om een stevige wandeling aan te durven: de Alex Knob track, een klim tot een top op ruim 1300 meter met fantastisch uitzicht op de gletsjer - helaas, toen we aankwamen op de top was het bewolkt, maar we hebben onderweg toch wat mooie plaatjes kunnen schieten.

We hebben veel gezien en gedaan deze vakantie, vooral veel gewandeld: in Wanaka zijn we een dagwandeling naar de Rob Roy gletsjer gaan doen, en eigenlijk bijna elke dag hebben we wel ergens korte of medium-lange wandelingen gedaan. Daarnaast hebben we gekayakt op het Tasman-meer, bij Mount Cook. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw Zeeland, en de Tasman-gletsjer is de grootste gletsjer. Doordat de gletsjer smelt heeft zich vrij recent een meer gevormd aan de voet van de gletsjer. In dit meer drijven ijsbergen en je kunt er (onder begeleiding) op kayaken.

In zuidelijkste puntje van het Zuideiland ligt Curio Bay, waar je in het wild zeeleeuwen en yellow-eyed pinguins kunt zien. Hier hebben we Kerst gevierd in een backpackers-hotel (nou ja, gevierd, meer ontvlucht eigenlijk, maar het was gezellig).

Vlakbij de stad Dunedin ligt een albatroskolonie. Naar het schijnt is dit de enige albatroskolonie ter wereld die op het 'vasteland' ligt, alle andere kolonies bevinden zich op hele kleine onbewoonde eilandjes. De dieren worden goed beschermd maar onder begeleiding kan je ze gaan bekijken.

Tijdens Oud en Nieuw waren we in Blenheim. Opnieuw hebben we de feestelijkheden een beetje aan ons voorbij laten gaan: we zijn lekker uit eten gegaan (helaas geen oliebollen hier).

Enfin, drie weken laten zich moeilijk in een kort stukje samenvatten, maar we hebben het erg naar onze zin gehad en ontzettend mooie dingen gezien.

Intussen zitten we midden in de voorbereidingen voor onze verhuizing. Volgende week krijgen we de sleutel. Vrienden zijn gereserveerd om te komen helpen, een transportbus is gehuurd, dozen zijn gekocht, en de eerste stapels boeken zijn zelfs al ingepakt. Het is een geweldig mooi huis met een gigantische tuin, we kunnen niet wachten tot we over zijn!

1 opmerking: